רפואה סינית ומשלימה תזונה לפי הרפואה הסינית
תזונה לפי רפואה סינית

 

טיפול בתזונה (או תזונה סינית) הוא חלק בלתי נפרד וחשוב מאוד ברפואה הסינית. הסתכלות על המזונות ככלי טיפולי התפתחה במשך אלפי שנים ומושרשת הן בפילוסופיה והשקפת העולם והן בשפה הסינית. בימי עבר לא ידעו מקיום ערך קלורי או אינדקס גליקמי של מזונות.

ההסתכלות היא שונה לגמרי: כל מזון הוא בעל טעם המשוייך לאחד מחמשת הטעמים (חמוץ, מתוק, מלוח, חריף ותפל) וטמפרטורה (אנרגטיקה) - מקר מאוד אנרגטית ועד חם מאוד אנרגטית. לכל מזון גם השפעה על אחד או לרוב על כמה איברים בגוף.

אפשר להגיד בקצרה שאנו - מה שאנו אוכלים. במילים אחרות - אם אוכלים מאוזן, נרגיש טוב, הגוף והנפש יהיו בריאיים. אם מרבים בסוג מזונות מסויים לאורך זמן, נסבול ממחלה כתוצאה מזה.

בראייה הסינית אין מזונות טובים או לא טובים לכולם. צריך לבדוק לגבי כל מזון האם הוא מתאים לאדם ספציפי לפי מצב בריאותו. בכל זאת ישנן המלצות כלליות כמו להימנע מאכילת מזון תעשייתי, מלא צבעי מאכל, חומרים משמרים ומייצבים, לא להרבות בסוכרים פשוטים, אוכל ושתיה קרים מאוד, חלב פרה ומוצריו. רצוי לאכול ארוחה גדולה ומזינה בבוקר כאשר מערכת העיכול בשיאה, ארוחה משביעה וקטנה יותר בצהריים ומשהו ממש סמלי בערב. אז למערכת העיכול יהיה מספיק זמן לסיים את עבודתה עד הארוחה הגדולה הבאה וגם הדם יספיק לעבור את תהליך הרענון בכבד בלילה והשינה תהיה רגועה. צורת אכילה כזאת תתרום ליציבות המשקל.

בזמנים בהם התפתחה הרפואה הסינית לא היה שפע ומגוון כה רחב של מוצרי מזון כפי שקיים בימינו. אף אחד גם לא היה יכול להעלות בדעתו לאכול למשל אבטיח בחורף - אכלו את מה שהיה בעונה. זה היה המצב הן בסין העתיקה והן בשאר העולם עד לתחילת התפתחיות הטכנולוגיה. אבותינו אכלו כך לאורך דורי דורות ולא בכדי.

רופאים בסין העתיקה גילו את תכונותיהם של כל המזונות המקומיים. תכונות אלה נתנו את ההסבר מדוע מזון מסוים מתאים דווקא לעונה שלו או למצבו הגופני של אדם כלשהו. למשל, בעונה קרה או לאדם הסובל מעודף באנרגיית הקור, יתאימו מזונות מחממים - בעלי אנרגיה מחממת. לכן, אבטיח, שהינו פרי שמבשיל מטבעו בקיץ, יתרונותיו באנרגטיות קרה והוא אינו מתאים לאכילה בחורף.

 

צום לסירוגין (Intermittent Fasting)

ברפואה הסינית (כמו גם לפי רפואת הרמב"ם) דוגלים בדעה שלאכול מאוחר בערב זה לא רעיון טוב. הרפואה המערבית גם היא תומכת ברעיון זה. לכל רפואה יש לכך את ההסבר שלה.

הצום לסירוגין, או בשמו באנגלית - intermittent fasting, מוסיף לרעיון זה. דרך אכילה זו מגבילה את חלון הזמנים של האכילה ומאריכה את חלון הזמנים של הצום. זאת אורמת, שאם סיימנו לאכול בשעה שש בערב, בפעם הבאה נאכל בשעה עשר בבוקר למחרת. במילים אחרות - מדובר ב- 16 שעות צום ובחלון זמנים של 8 שעות במהלכו ניתן לאכול.

 

בתחילת יישום שיטה זו, בדרך כלל מתחילים מ- 12 שעות צום ובמשך כמה שבועות מגדילים את כמות שעות הצום ל- 16.
עצם זה שמגבילים את אורך זמן האכילה לא אומר שבזמן זה אוכלים ללא הספקה. מערכת העיכול שלנו חייבת הפסקות על מנת לעכל את המזון שאכלנו.

 

אחרי 16 שעות צום, הגוף שלנו מתחיל לבצע רגנרציה - זהו תהליך חשוב ביותר, המאפשר לסלק תאי גוף פגומים ולהצמיח תאים חדשים ותקינים.

אם ברצונכם להוריד במשקל ולחיות חיים בריאים - ה- intermittent fasting זאת אלטרנטיבה ראויה בהחלט.

 

מערכת הבריאות ומערכת החיסון

לאחרונה מערכת הבריאות עוברת להתמקד יותר ב"מניעה" או לפחות כך אומרים לנו. הבעיה באסטרטגיה זו היא שביצוע בדיקות מרובות לא מונע את הסיבות להיווצרות המחלות.

כפי שאמר בוב רייט, מייסד המכון האמריקאי נגד הסרטן "אף רופא מעולם לא ריפא אף אחד משום דבר לאורך כל ההיסטוריה האנושית. הדבר היחיד שמרפא זו מערכת החיסון של האדם".
גוף האדם ירפא את עצמו אם וכאשר ניתנת לו האפשרות הכי קטנה.

הרפואה המערבית אכן עושה פלאים במצבי חירום, כשצריך להציל חיי אדם לאחר תאונה, פציעה, כשנדרש ניתוח דחוף או השתלה.
אך מצד שני, מה עם כל המחלות ה"רגילות", כמו הצטננות ושפעת, בעיות במערכת העיכול, סכרת, השמנת יתר וכד'?
שוכנענו שבדיקות רפואיות נועדו למנוע מחלות - אנחנו יכולים לנהל אורח חיים לפי ראות עינינו ואם ניבדק כל כמה זמן, הגוף יוכל לעבור "תיקונים" בעזרת תרופות שונות במקרה הצורך. שכחנו לחלוטין שהגוף הזה שייך לנו ואנחנו אלה שאחראים על תפקודו השוטף התקין. מה זה אומר? זה אומר שאנחנו אחראים על בניית מערכת חיסון איתנה על ידי בחירת אורח חיים המתאים עבורנו.

תגליות מדעיות של השנים האחרונות מצביעות על כך שמערכת עיכול בריאה היא הבסיס למערכת חיסון איתנה. רק בימינו אנו מתחילים להבין את התפקידים של הבריאות והמגוון של החיידקים השונים המרכיבים את המיקרוביום במעי האנושי.
מה יכול לעזור לבנות מיקרוביום בריא? התזונה שלנו - לאכול אוכל אמיתי ולא ג'אנק מתועש, אורגני ככל האפשר, תוך שילובי מזון נכונים - מה שמתאים לעונה, אוכל שהוכן בצורה הכי טובה ומתאימה לעיכול.

אם תרצו עזרה והכוונה בנושא, צרו קשר - אני לרשותכם בשמחה!

 

צור קשר

  • השאירו פרטיכם ונחזור אליכם!
  • שם מלא(*)
    Please type your full name.
  • אי מייל(*)
    Invalid email address.
  • טלפון
    Invalid Input
  • הערות
    Invalid Input